tisdag 27 oktober 2015

VI


Hej!

Jag tänkte börja med att berätta lite om gårdagen. Efter flera väldigt intensiva dagar med mycket nya intryck och många kulturmöten var det skönt med en dag med lite luftigt schema och inte alltför mycket planering. Vi hade ett planerat möte inbokat på Svenska ambassaden under förmiddagen. Där kokar det verkligen av arbete och det kändes så roligt att de tog sig tid för ett möte med oss. Vi fick träffa Marcus Holknekt som jobbar med inrikes- och utrikespolitiska frågor på ambassaden och det blev en väldigt informativ och bra stund. Vi pratade bland annat om New Delhis luftföroreningar. Hornsgatan i Stockholm råkade för några år sedan i trubbel då gränsvärdet för partiklar i luften hade överskridits. Hornsgatan hade då 8 på en mätskala som jag inte minns namnet på, New Delhi har just nu långt över 200. Marcus berättade också att New Delhi får i snitt 2000 nya bilanvändare per dag och hela Indien får sju miljoner nya internetanvändare varje vecka. Dessa volymer människor är så ofantligt stora och det känns helt surrealistiskt. Vi diskuterade också hur Indiens regering arbetar med strukturer kring kön och makt för att förbättra situationen för landets kvinnor. Starka kvinnorörelser har växt fram det senaste året och även många nya ungdomsförbund vilka har fått stor inverkan på regeringens arbete. En ung och framåtsträvande kraft slår rot i landet men så gör lika många konservativa unga krafter. Så spännande land att jobba i. Vi har pratat om ”kontrasternas land” och det stämmer verkligen.

Kontrasternas land visade sig även på eftermiddagen då vi hade lite egen tid i Delhi city. Vi gick förbi märkesbutik efter märkesbutik i ett område som byggdes under kolonialtiden för societeten från Storbritannien. Det var härligt att få ströva lite fritt på Delhis gator och få känns pulsen, men dessa klasskrockar är så extrema. 

Fancy New Delhi
Fancy Delhi igen






















Vi bor på ett forsknings- och kulturcentrum och det pågår mycket i det stora komplexet. Igår fick jag avnjuta en magisk utomhuskonsert med traditionell indisk musik som liksom bara uppenbarade sig framför mig, vilken grej.

MUSIK
Idag, torsdag, har vi besökt ett sjukhus specialiserat på lever- och gallsjukdomar och även transplantation. Vi fick en väldigt, enligt mig, märklig rundvandring på sjukhuset. Jag har fått se patienter få dialys, levertransplanterade patienter på uppvak, en endoskopi, levertransplanterade barn och akutpatienter. I vårt svenska sjukhussystem hade detta aldrig fått hända. En grupp gymnasiekids från en skola i Stockholm vandrar alltså rakt in på avdelningar med högriskvård iklädda skoskydd och privata kläder. Utan medgivande av patienterna och utan tillräcklig kunskap om vilken vård som ges. Jag tänker så mycket på patientdelaktighet, information och sekretess som utgör ett fundament för den vård vi vill erbjuda i Sverige idag. Väldigt, väldigt egendomligt i mina sjuksköterskestudentögon att det som hände idag faktiskt hände på riktigt, men också så intressant. 

Det fanns även mycket som gjorde mig positivt överraskad på detta sjukhus men självklart så mycket brister när det kommer till hygien, sanitet och smittorisk. Jag behöver inte räkna upp exempel tror jag för att ni ska förstå vad jag menar. Däremot vill jag verkligen försöka ge eleverna som är med från gymnasieskolan lite perspektiv. Vi svenskar jämför med ett av världens mest välfungerande sjukvårdsystem och det borde vara en självklarhet att få lika bra vård var en än befinner sig i världen, men tyvärr stannar det vid att vara endast en vision. Jag skulle gärna vilja lyfta att jag även såg många likheter med den vård som bedrivs på våra sjukhus i Sverige. Lärarna som är med på denna resa berättade att de för några år sedan varit i Indien och besökt sjukhus som de upplevde höll både högre och lägre standard än detta. Jag har som ni förstår inga foton att dela med mig av från detta besök men jag tar med mig det hem i minnet.

Vi har också besökt två avdelningar på sjukhuset på Hamdard University varav en unani department. Unani är traditionell indisk läkekonst. De visade hur man använde sig av leech therapy, alltså behandling av sår och hudsjukdomar med blodiglar. Vi fick också se hur man vakuumbehandlar muskelsjukdomar. Jag tycker att det är så otroligt fascinerande att gammal läkekonst fortfarande har en självklar plats på ett av Indiens mest framstående universitet. Vi besökte också en avdelning där skolan har ett utbildningsprogram som utgår från olika workshops. Sjuksköterskor och läkare kommer från hela Indien och går en sex dagar lång kurs i workshopformat.

Leech therapy
Herb tea in the making
Workshop center
Förlossning på workshop center
Mitt i detta passade vi också på med lite kulturbildning då vi besökte ett monument från 1300-talet. Det är en gammal moské och någon form av annan byggnad. Lite osäkert men coolt. HELA koranen är handkarvad på den långa pelaren.

Födelsedagsbarn, mor och Manju ma'm som är rektor
på sjuksköterskeutbildningen på Hamdard University.

Dagen avslutades med mingelmöte och utbyte av tankar med de indiska studenterna. Mycket roligt och trevligt. Jag mötte en väldig fascination och många frågor angående Sveriges skattesystem samt norrsken. Har inte direkt några expertformuleringar på något av områdena men jag gjorde mitt bästa för att förklara hur det hela hänger ihop…


Hela gruppen här nere utvecklas för varje dag som går. Röda Korsets Högskola, skicka hit alla studenter! Jag växer. lja lyfta fram att jag också sågam att jag också såg mrd var en än befinner sig i världen, men tyvärr ser det inte ut såddsystem






























1 kommentar:

  1. Vilken fantastiskt upplevelsespäckad resa du är med om. Tack för att du delar med dig! Ska bli kul att höra dig berätta mer om det sen. Puss o kram

    SvaraRadera